44 maandag 20 februari 2012
Door: Tien
Blijf op de hoogte en volg Tineke
21 Februari 2012 | Nederland, Amsterdam
Hoe Djanko’s moeder voor mij ging bidden. Ze vouwde haar handen open en wij gedrieën – Djanko moest erbij komen – luisterden plechtig naar haar geprevel. En hoe Djanko mij met gebaren ondertussen duidelijk maakte dat ik met mijn hand over mijn voorhoofd moest wrijven terwijl zij bad en hoe de tranen me in de ogen schoten.
Hoe ik voor de laatste keer mijn piesemmer leegde en hem onder het bed parkeerde. Het voelde alsof ik op vakantie ging.
Hoe ik de prachtige ronde nog groene tomaten van Djanko’s moeder in plastic verpakte en tussen mijn was in hoopte goed te houden. De grapefruits in mijn koffer, iedereen gaf me ze mee en later bleek ik er wel dertig bij me te hebben.
Hoe Malang op me toe rende toen ik uit het busje stapte en meteen in me begon te klimmen om zijn koppetje in mijn nek te wrijven.
Hoe verwend ik me voelde toen we de groepsfoto maakten met Djanko’s familie, waar ik zo bij hoor. Maar ook MbaFatou’s familie – Marrie en Kleine Robbie en moeder Ndaye – die zo dicht bij me zijn komen staan de laatste weken. En Mama, die nu een wijze jonge vrouw van negentien jaar geworden is. Kleine meisjes worden groot..En Djanko, die me uiteindelijk steeds weer wist duidelijk te maken dat ons cultuurverschil geen probleem hoeft te zijn.
Hier en nu. Hier is Amsterdam. Nu is maandag. De dag dat ik naar het Havenziekenhuis in Rotterdam ging om naar de vieze wond aan mijn been te laten kijken. De dag waarop ik weer een stevige antibioticakuur start omdat de amoxicilline in Afrika wel leuk geprobeerd is maar die echt niet helpt als het om stafylokokken gaat. Als het daarom al gaat, want een kweek moet dat uitwijzen.
Een dag met zonbeschenen polders, strakke snelwegen en smetteloos witte ziekenhuisuniformen.
Maar ook een dag met kant-en-klare roerbakgroenten, gesneden kaas en Becel boter. Witte melk in grote plastic flessen en links gedraaide yoghurt.
Ik ben beland in de andere wereld. En of ik het wil of niet, “daar” is al ver weg. Verdrongen door het “hier-en-nu”.
Dank aan iedereen die me gevolgd heeft via mijn schrijfsels. En dank ook aan de mensen die me financieel gesteund hebben. Dank dank dank! Ik hoop dat ik een klein beetje van de andere wereld heb kunnen laten zien.
Lieve groeten van mij, Tien
Anke -
21 Februari 2012 - 08:57
Jesse:
Hoi Tien,
Ik heb genoten van je mooie verhalen!
Sterkte met je heimwee.
Liefs Jesse -
22 Februari 2012 - 20:20
Rob:
Je doet in iedergeval niet onder bij diversen grotere instantie's , die veel beloven en weinig doen.
Wat jij presteerd met de weinig middelen, vind ik een hele prestatie mijn steun zal je in iedergeval altijd hebben.
Ps
Roeping gemist ? Je had schrijfster moeten worden, of breng ik jou nu toch nog op een idee.
22 Februari 2012 - 23:06
Tien Zelf:
@ Rob: wat een veren in mijn... wel leuk, dank je wel! En jij mag ook trots zijn want als sponsor-van-het-eerste-uur heb je "Petit Robbie" wel zijn naam gegeven! -
24 Februari 2012 - 08:59
Yvonne:
Hallo Tineke, wat leuk dat je gisteren bij me op bezoek bent geweest en vele leuke reacties geplaatst hebt. Dank je wel. Zo goed en kwaad als het ging heb ik je gevolgd daar in het verre Gambia. Mensch, wat heb jij het voor je kiezen gekregen en je blijft maar positief. Gambia is je ware liefde, dat staat voor mij vast!
Hopelijk gaat het met je been wat beter en slaat de antibiotica goed aan.
Wat betreft kakkerlakken; gelukkig hebben wij er maar een paar gezien, ik blijf het smerige krengen vinden, ze schijnen ook nog eens de ecoli bacterie over te brengen. Grrrrrr, ik vind je wel heel moedig hoor, wat zullen er in Gambia veel van de beesten zijn en nog vele andere.
De duinen in Maspalomas zijn supermooi en leuk om in te vertoeven, maar die geile homo's daar, ik vond het te ver gaan.
Wat een goed idee, een 3g stick, daar ga ik eens achteraan, altijd goed om achter de hand te hebben.
Ja, wij genieten erg saampjes, we zijn al sinds onze prille jeugd een stel en zijn nu beste maatjes, het is geven en nemen en....we zorgen voor wat uitdagingen in ons leven, zodat het niet saai wordt. Soms heb ik wel medelijden met manlief, want ik ben een echte zot, hoor!
We zijn inderdaad Arguineguin gepasseerd, ik denk dat het daar veel lieflijker is dan in Playa.
Tineke, dank voor je mooie verslagen, ik heb ervan genoten. Op deze manier ben ik er toch een beetje geweest. Het ga je goed en.....ik blijf je volgen, hoor. Je zult geheid wel weer een project hebben. XY