03 woensdag 16 januari 2013
Blijf op de hoogte en volg Tineke
18 Januari 2013 | Gambia, Gunjur
Hobbel-de-bobbel dondert het wagentje over het zandpad. De kuilen zijn zo diep dat ik er niet aan moet denken dit in het donker te doen. Mijn hoofd wordt wild heen en weer geslingerd, de rest zit vast in de autogordel. De rit van Serekunda naar Tanji was weliswaar over asfalt, maar dwars door de verkeerschaos je een weg banen is een sport op zich. Ik hou ervan en voel me de koning te rijk. Geen gesleep meer met spullen, gewoon alles achterin. In het schemerdonker kom ik bij Alhagi’s compound aan.
Vanochtend had ik een afspraak met Alhagie die de auto voor me aangeschaft heeft. Ik zou vandaag het nummerbord krijgen. Hoe en wat werd me pas duidelijk toen we ieder in een eigen auto op weg gingen. Ik kon hem nauwelijks bijhouden zo hard reed hij. Ik vind 60 hard genoeg met die plots overstekende koeien, kippen en geiten. En inhalen heb ik al helemaal geen zin in. Je zit zo op een tegenligger. Dus hing ik achter een dikke zwarte wolken uitpuffende zandtruck. Was het warm hebben of vies worden? De keus was gauw gemaakt . Ik sloot de ramen en stikte zowat van de hitte. Bij het tankstation in Serekunda wachtte Alhagi me op. Met een mijnheer die alle papieren van me wilde hebben. “Ik kan toch niet zonder papieren gaan rijden? En dan ook nog geen nummerbord..” Allemaal geen punt. Als ze moeilijk deden moesten ze de mijnheer maar bellen. Ik sloeg zijn nummer op en vroeg zijn naam. “Police officer” antwoordde de man. Ok, als dat werkt dan werkt het, bedacht ik ongelovig. En zo begaf ik me ontdaan van elk bewijs dat ik me suf betaald had aan allerlei belastingen, op weg naar de tandarts. De tand die in Nederland al voor veel problemen had gezorgd had ervoor gekozen om er vandaag helemaal maar uit te duvelen. Drie jaar geleden had een Libanese tandarts me uitstekend geholpen en me zelfs helemaal thuis gebracht naar Gunjur, 75 km verderop. De elektriciteit was zo lang uitgevallen dat ik niet op tijd met het openbaar vervoer terug kon. Het was even zoeken , maar uiteindelijk hobbelde ik een vaag straatje in. De tandarts kwam juist aanrijden – toeval bestaat niet – en ik showde me het gapende gat. Nou, dat werd een brug, vermoedde hij. “Sit!” Ik nam plaats en gelukkig viel het alleszins mee. Voor 4 Gambiaanse maandsalarissen zette hij er een stifttand in. Altijd nog veel goedkoper dan in Nederland. Meteen ook maar een kroon “besteld”.. Wie het breed heeft..
Wordt vervolgd..
18 Januari 2013 - 12:54
Marjet:
Ha Tien!
Ga door meid, het is weer smullen, je verhalen!
dikke kus uit het kouwe Noorden, brrrrr -
18 Januari 2013 - 13:26
Marjet:
en GEFELICITEERD!!! Maak er een mooie dag van en een geweldig nieuw jaar :-))) XXXXXX -
18 Januari 2013 - 17:01
Toska:
lieve tien
gefeliciteerd met je verjaardag
dikke kus toska
(kon niet je 06 inspreken) -
18 Januari 2013 - 18:44
Frans Helmich:
Mooi en leerzaam om je verhalen te lezen, is toch een andere wereld daar in Gambia.
Zou heel graag samen met Janny eens bij jou op bezoek komen, maar dit moet ik nog met mijn Jansje bespreken.
Ik zit in Oostenrijk voor mijn werk, sta op het punt weer naar huis te rijden.
Met twee bussen en 100 14-15 jarige scholieren een weekje wintersport. Gedaan, wat een luxe he'
Beseffen die kinderen niet dat ze het zo goed hebben
Groeten en pas op jezelf.
Frans Helmich -
19 Januari 2013 - 21:56
Janny:
Hai 10,
Zoals al in een persoonlijke mail aangegeven, volgen wij je belevenissen.
Wij begrijpen uit de reacties dat je gister jarig was, wisten wij niet.
Bij deze van Frans en mij alsnog de hartelijke felicitaties en een een gezond nieuw levensjaar toegewenst. Take care.
Liefs van je nicht Jans.