31 maandag 15 november 2010,
Door: Tien
Blijf op de hoogte en volg Tineke
18 November 2010 | Gambia, Banjul
De dag voor Tobaski. Ik heb voor drie dagen een oude Daihatsu Rocky 4wheel-drive gehuurd van Lamin in Kartong. Het reservewiel moest ik gisteren eigenlijk ophalen, maar daar was het te laat voor. We waren naar het strand geweest in Sanyang met Happy en Tineke. De volgende ochtend staat de Rocky scheef gezakt op het pad. Lekke band. Weg dus met alle eventuele plannen voor vandaag. Dit Is Afrika, dus moet ik er vooral geen probleem van maken. Wachten tot iemand zo aardig is om het reservewiel te komen brengen. En hopelijk om te wisselen. Maar echte hoop heb ik hier niet op. De dag voor Tobaski reist iedereen van hot naar her om thuis bij de familie te zijn. Of men gaat naar de overvolle markt om de laatste boodschappen te doen: voornamelijk enorme jute zakken met uien en aardappelen (beiden duur) en niet te vergeten: kleding voor de kinderen. Die MOETEN in het nieuw. Of ze er nu geld voor hebben of niet.
Ik vind de tijd rond Tobaski vreselijk. Iedereen bedelt en als ze het niet krijgen nemen ze het op een slinkse manier gewoon mee. Dat noemen wij “PIKKEN”. Zij niet.”We need it.” en dat is een goede reden om iets zomaar mee te nemen.
Ondertussen zit ik wel weer “vast” op Djanko’s compound. En probeer ik er het beste van te maken. Ik help hem met de was en maak mijn dozen leeg die met de container aangekomen zijn. De kinderkleertjes zijn gauw verdeeld. Alle kids op de compound een nieuw jurkje of shirtje. De rest doe ik in zwarte plastic zakken om verderop bij de buren uit te delen. Het moet onzichtbaar verpakt anders zien de andere buren scheel van jaloezie.
“ How many kids do you have? Five? Then you may choose 5 things”. De eenvoudigste manier. Een meisje van 12 trekt een haar veel te klein jurkje over het hoofd. Geen punt. Ze draagt het als top over haar wikkelrok en het staat nog leuk ook.
Uuuuuren later. Ik zit bij een kaarsje. Heb net een variatie achter de kiezen van Brinta en Cup-a-soup met brood. Vannacht heb ik uren wakker gelegen van de honger. Dat gebeurt me geen tweede keer.