14 Maandag 16 nov 2009
Door: Tien
Blijf op de hoogte en volg Tineke
17 November 2009 | Gambia, Banjul
Om zeven uur word ik wakker: hush! Opschieten! Naar de put water halen, want vanmiddag is het te heet om dat te doen. En uit school wil ik een bad nemen. Emmers water over mijn lijf gooien. Heerlijk!
Vlug water koken voor nescafe. Snel even op de fiets naar de winkel voor tapalapa (brood). Het is al acht uur als ik alles nog moet pakken voor school. Mijn koffie staat (k)oud te worden. Banaantje tussen het brood en naar binnen proppen.
Om half negen arriveer ik bij het schooltje. De begin-van-de-week Assembly (bidbijeenkomst) is al bezig. Omdat ik geen tijd gehad heb mijn les voor vandaag voor te bereiden doe ik dat even in de klas. Ik heb de klas in drieën verdeeld. Elke groep heeft zijn eigen tafel. Wat ga ik doen vandaag? Knippen was het plan. De schaartjes die ik vanochtend in mijn puinhoopslaapkamer niet kon vinden blijk ik al naar school gebracht te hebben. Hoera! Dan gaat groep 1 appels knippen. Groep 2 ga ik leren trappetjes te vouwen. Moet nog even verzinnen van welk beest dit dan de poten worden :). Repen papier hebben we uiteraard niet, maar wel gekleurd A4. Rap knip ik repen onderwijl bedenkend wat ik met de derde groep ga doen. Een rups is wel leuk, die de appels op eet. Afwachten maar, want misschien is trappetjes maken op zich al moeilijk genoeg. Groep 3 moet maar iets gaan kleuren met dikke potloodjes. Dat “iets” moet er dan nog wel komen…ahum! Komt tijd, komt raad..
10.00 uur Het eerste uur zit erop. Ze krijgen nu Arabisch en ik heb even tijd om adem te halen. En wat koffie te drinken uit mijn nieuwe thermoskan. En dit verhaaltje even op te schrijven. Zucht. Rust. In de staffroom in mijn eentje. Op de achtergrond het gedreun van de Koranlessen.
Wat heb ik het eerste uur met ze gedaan? Eerst maar weer hun namen geroepen en de kaartjes om hun nek gehangen. “Goodmorning, I saama Isatou! I saama Muhamed! I saama Fama! “ Etc etc. Daarna met een boekje wat dieren opgenoemd in zowel het Mandinka als het Engels.
De boodschap dat ik samen met M. in de klas wil zijn is overgekomen. We zitten samen voor de klas. Zij noemt het Mandinkawoord en ik het Engelse: cow, dog, cat, mouse. We maken er geluidjes bij. Bij de Toto cq Frog cq Kikker mogen ze uit de kring komen en lekker jumpen op de mat. Ze hebben het zo nodig te bewegen. Al dat stil moeten zitten is veel te zwaar voor deze kleintjes. Het uur is bijna om. Laptop inpakken en terug naar de kids. Fornjato! See you later!
22 November 2009 - 13:18
Lida Wammes:
Tien, je kijkt net alsof al je geld nu in de put ligt en je alleen je tasje nog hebt en onze Afrikaanse vriend kan er ook niets meer aan doen.
Wat leuk dat je de klasjes een andere aankleding gaat geven.
Je bent net een frisse wind die er doorheen waait.